İş Fikri Olan Girişimcilere TÜBİTAK’tan Ticarileşme Fırsatı

-A +A

TÜBİTAK, iş fikri olan ancak hayallerini gerçeğe dönüştürebilecek desteği bulamayan girişimci adaylarına önemli bir fırsat sunuyor. İş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim, iş rehberi ve 100 bin TL sermaye desteği veren TÜBİTAK, girişimcilerin 550 bin TL bütçeli projelerini de yüzde 75 oranında destekliyor.

Sanayi kuruluşlarına, kamuya ve araştırmacılara Ar-Ge desteği veren TÜBİTAK, “1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı" ile bireysel fikirlerin ticarileşmesine öncü oluyor. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nca (TEYDEB) yürütülen program ile bireysel girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini firma kurarak yenilikçi ürünlere dönüştürebilmeleri için destek veriliyor. İlk kez geçen yıl başlatılan programın 2013 çağrı dönemi başladı. Girişimciler, 3 Haziran’a kadar TÜBİTAK’a iş fikri başvurusunda bulunabilecek. Geçen yıl 119 girişimciye 100 bin lira sermaye desteği veren TÜBİTAK, yeni çağrı dönemiyle birlikte girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam edecek.

Girişimci Adaylarına 4 Aşamada Destek Veriliyor

2013 çağrısına çıkılan 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı 4 aşamadan oluşuyor. Programın ilk aşamasında girişimci adayları iş fikrini TÜBİTAK’a sunuyor. Seçilen fikirlere uzaktan eğitim, webiner, bilgi günü ve iş rehberi desteği sağlanarak, iş planı hazırlatılıyor.

İkinci aşamada ise iş planları değerlendiriliyor. TÜBİTAK’ın desteklemeye uygun bulduğu iş planları için girişimci adayının kuracağı sermaye şirketine 100.000 TL’ye kadar geri ödemesiz teknogirişim sermaye desteği ve firmaya özel iş hayatında deneyimli bir iş rehberi (mentor) sağlanıyor. Bu destekle ön prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması gibi çıktılar geliştiriliyor.

Üçüncü aşamada ise geliştirilen çıktılar değerlendiriliyor ve daha fazla Ar-Ge çalışması yapması gereken firmaların bütçesi 550.000 TL’ye kadar olan projeleri TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile yüzde 75 oranında destekleniyor.

Son aşamada da TÜBİTAK, proje çıktılarının ticarileştirilmesine yönelik proje pazarlarının düzenlenmesi, girişim sermayesi firmalarıyla bağlantıya geçilmesi gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor.

Başvurular 3 Haziran’da Sona Erecek

TÜBİTAK, 1512 Programı birinci aşama iş fikri başvurularını online olarak almaya başladı. 2013 yılı çağrı takvimine göre girişimciler 3 Haziran Pazartesi mesai bitimine kadar başvuru yapabilecek. Çağrı kapsamında herhangi bir konu ayrımı gözetilmeksizin, tüm teknoloji alanlarından teknoloji odaklı iş fikri başvuruları kabul edilecek.

Kimler Başvurabiliyor?

İlk kez geçen yıl başlatılan programın başvuru şartlarında bu yıl bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre girişimci adaylarının başvuru tarihinde 45 yaşından gün almaması gerekiyor. Programa üniversite mezunları ile yüksek lisans veya doktora öğrencileri de başvurabilecek. Doktora sahibi adaylarda ise yaş sınırı aranmıyor ancak doktorasını son 5 yıl içinde almış olması gerekiyor. Ayrıca girişimci adaylarının başvurunun yapıldığı tarihte herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında bulunmaması şartı aranıyor.

Geçen Yıl 745 Başvuru Geldi

Geçen yıl Haziran ayında başlatılan 1512 programına 745 iş fikri başvurusu geldi. Girişimci adaylarından 360’ı iş planlarını zamanında hazırlayarak ikinci aşamaya başvurdu. Yapılan değerlendirmede 119 girişimci şirket kurulumunu tamamlayarak 100 bin lira sermaye desteği almaya hak kazandı. Desteklenmesi uygun bulunan iş planlarının yüzde 34’ünü bilişim teknolojileri, yüzde 22’sini elektrik-elektronik, yüzde 17’sini biyoteknoloji, tarım, çevre ve gıda, yüzde 11’ini ulaştırma, savunma, enerji ve tekstil, yüzde 10’unu makina-imalat, yüzde 6’sını ise malzeme, metalürji ve kimya alanları oluşturdu.

15.05.2013 Destekler, Sanayi, Ulusal Destek Programları, 1512