İklim Değişikliği 6. Ulusal Bildirimi Hazırlanacak

-A +A

İklim değişikliği çalışmalarına ilişkin Birleşmiş Milletler’e sunulacak ulusal bildirimlerin altıncısı, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından hazırlanacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile imzaladığı sözleşme kapsamında başlatılan “İklim Değişikliği Ulusal Bildirimlerinin Hazırlanması Projesi” açılış toplantısı, Ankara’daki Bilkent Otel Konferans Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK yetkilileri katıldı.  Çavuşoğlu ve Dökmeci’nin konuşmalarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Şube Müdürü Gürcan Seçgel, “İklim Değişikliği Çalışmaları” hakkında katılımcılara bilgi verdi. TÜBİTAK MAM Proje Yürütücüsü Dr. Bilgin Hilmioğlu da “Ulusal Bildirimlerin Hazırlanması ve Sektörel Analizlerin Tanıtımı” başlığı ile bir sunum yaptı. 

İklim Değişikliği 6. Ulusal Bildirimi

2004 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (BMİDÇS) taraf olan Türkiye, şimdiye kadar 1. ile 2, 3, 4 ve 5. ulusal bildirimlerin birlikte yer aldığı toplam iki ulusal bildirim hazırladı. İklim Değişikliği 6. Ulusal Bildirimi’nin hazırlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü arasında 27 Aralık 2013’de sözleşme imzalandı.

İklim Değişikliği 6. Ulusal Bildirimi’nde, önceki bildirimlerde ele alınan bilgiler gözden geçirilerek BMİDÇS Ulusal Bildirim Raporlama Kılavuzu esas alınarak güncellenecek. Ele alınacak konular arasında, ulusal şartlar, sera gazı emisyon envanteri, iklim değişikliğinin etkileri, etkilenebilirlik ve uyum önlemleri, politika ve önlemler, eğitim, öğretim ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi, araştırma ve sistematik gözlem, finans kaynakları ve teknoloji transferi konuları bulunuyor.

24 ay sürecek çalışma kapsamında aynı zamanda sera gazı emisyonlarına ilişkin projeksiyonlar hazırlanarak, azaltım önlemleri ve emisyon ticareti, karbon vergisi gibi mekanizmaları içeren sektörel analizler de yapılacak.

 

 

02.04.2014