Genç Matematikçilerden Olimpiyatta 6 Madalya

-A +A

18. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na katılan Türkiye takımı, 1 altın ve 5 gümüş madalya kazanarak 18 ülke arasında ikinci oldu.

Makedonya’nın Ohrid kentinde yapılan 18. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na 11 Balkan ülkesi ve 7 misafir ülkeden toplam 104 öğrenci katıldı. Olimpiyatta Türkiye’yi, TÜBİTAK’ın oluşturduğu 6 kişilik takım temsil etti. Öğrencilerden Ahmed Said Dönmez altın, Mustafa Burak Topal, Mehmet Selahaddin Şentop, Fethullah Erkam Şahan, Hasan Yasin Çetin ve Mustafa Emir Çelebi gümüş madalya sahibi oldu. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nda büyük başarı gösteren Türkiye, olimpiyata katılan ülkeler arasında toplamda 196 puan alarak 2. sırada yer aldı.
 
Türkiye, 1998 yılında beri katıldığı Genç Balkan Matematik Olimpiyatları’nda bugüne kadar toplam 28 altın, 35 gümüş ve 23 bronz madalya kazandı. 2013 yılında 17. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı Antalya’da düzenlenmişti.
 
Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatları
 
TÜBİTAK, her yıl ortaokul öğrencileri arasında Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı düzenliyor. Sınavlar iki aşamalı olarak yapılıyor. Birinci aşama sınavı 28 il merkezi ile KKTC’de gerçekleştiriliyor. Birinci aşamada belli bir başarı düzeyine ulaşan öğrenciler, ikinci aşama sınavına eşit şartlarda hazırlanmak üzere alanlarında uzman akademisyenler tarafından eğitilecekleri yaz okuluna katılıyor. Ankara’da yapılan ikinci aşama sınavının ardından altın, gümüş ve bronz madalya alan öğrenciler, Uluslararası ve Bölgesel Olimpiyatlara hazırlanmak üzere Kış Okulu ve Uluslararası Bilim Olimpiyatları milli takım seçme sınavlarına davet ediliyor. Bu sınavlar sonucunda Uluslararası ve Bölgesel Olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil edecek olimpiyat ekipleri belirleniyor.
01.07.2014 Olimpiyatlar, Uluslararası Bilim Olimpiyatları