Gelişmiş Üretim Ve Teknoloji Merkezi İçin İmzalar Atıldı

-A +A
Ülkemizde ilk defa kurulacak olan "Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (Mükemmeliyet Merkezi)"  için TÜBİTAK ile Rolls Royce arasında bir  işbirliği anlaşması imzalandı.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde yürütülen, Türkiye'nin milli projelerinin temelini oluşturacak endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan mükemmeliyet merkezine yönelik işbirliği anlaşması  için 5 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da bir imza töreni düzenlendi. Söz konusu işbirliği anlaşması Bilim, Sanayi ve Teknnoloji Bakanı Fikri IŞIK ve İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord MAUDE of Horsham himayelerinde, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet ÇELİK ve Rolls Royce Küresel Üretimden Sorumlu Direktörü Dr. Hamid MUGHAL tarafından imzalandı. 
 
Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi’nin kamu-özel sektör ortaklığı modeli ile işleyecek bir mükemmeliyet merkezi olarak ülkemizin başta havacılık olmak üzere bir çok sektöre yönelik teknolojileri imalat ve uygulama kapasitesini artırması beklenmektedir. 
 
Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Rolls-Royce'un dünyanın önemli merkezlerinde, ülkelerinde mükemmeliyet merkezleri kurma projesinde Türkiye'yi de belirlemiş olmasının hem Rolls-Royce hem de Türkiye açısından önemli gelişme olduğunu söyledi. Bakan Işık, bu merkezde kazan-kazan felsefesinin hayata geçeceğini aktardı. Işık, dünyada artık açık Ar-Ge'nin konuşulmaya başlandığını belirterek, Ar-Ge ile inovasyon alanındaki uluslararası iş birliğinin özellikle bilim ve teknolojinin üretiminde önemli katkılar sağladığını söyledi:
 
"İnancım bu merkezde yapılacak çalışmaların yeni teknolojilerin üretilmesine ciddi katkılar sağlaması ve bunun sonucunda üretilen teknolojinin Türkiye'de ve İngiltere'de üretime geçmiş olması. Türkiye ile İngiltere özellikle bilim ve teknoloji alanında 2015 yılını Bilim Yılı ilan etmesi vesilesiyle daha yakın çalışmaya başladı. Ve özellikle Newton-Katip Çelebi Fonu vesilesiyle Türkiye ile İngiltere arasında bilim diplomasisinde ciddi bir yoğunlaşma yaşanıyor. Arzumuz ve temennimiz Rolls-Royce'un başlattığı bu 'Türkiye'de mükemmeliyet merkezi kurma, Türkiye'de Ar-Ge yapma' girişimini İngiltere'nin uluslararası ölçekteki şirketlerinin de takip etmesi ve Türkiye ile İngiltere'nin bu noktada daha fazla iş birliği yapması.”
 

 

09.10.2015