Elazığ Bilim Merkezi Açılıyor

-A +A
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi ve Fırat Üniversitesi arasında Bilim Merkezi Destek Programı Ön Protokolü Elazığ Bilim Merkezin’de yapılan törenle imzalandı. TÜBİTAK başkanı Prof. Dr. Mehmet ÇELİK’i temsilen Genel Sekreter Arif Koyuncu’nun, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’nun, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ’ın katıldığı imza töreninde Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, ETUDER Başkanı Av. Burak Soylu, sivil toplum kuruluşlarından, kamu kurum ve kuruluşlarından, eğitim camiasından temsilciler ve vatandaşlar hazır bulundu. 
 
Elazığ Valiliğinin koordinatörlüğünde İl Özel İdaresi, Elazığ Belediyesi ve  Elazığlı iş adamlarının destekleriyle  inşa edilen Elazığ Bilim Merkezi, 6100 m2 alan üzerinde kurulu. Üç katlı olarak tasarlanan Bilim Merkezi’nin giriş katı karşılama alanı olarak kullanılacak. Birinci katta sergi salonu, eğitim sınıfları, gösteri alanları, kafeterya, üretim atölyesi ve depo alanları, üçüncü katta ise ofis alanları bulunuyor.  Ayrıca bina içerisinde yaklaşık yirmi kişilik planetaryum da ziyaretçilere hizmet verecek.
 
TÜBİTAK, BİLİM MERKEZLERİNİ DESTEKLİYOR
 
TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kararı doğrultusunda, büyükşehirler öncelikli olmak üzere bilim merkezi projelerine destek vermektedir. Bilim merkezleri, farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturarak, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiren, bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı amaçlayan, deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren, kamu yararı gözeten, kâr amacı gütmeyen, kamu veya özel sektör kaynakları ile finanse edilen merkezlerdir.
 
Elazığ Bilim Merkezi projesi şehrin işadamlarının, yerel yöneticilerinin, üniversitesinin ve valiliğinin işbirliğiyle tamamlanmış olması özelligiyle TÜBİTAK’ın desteklediği bilim merkezleri içinde bir ilktir. Bu projenin hayata geçirilmesinde Elazığ Milletvekili Av. Şuay Alpay’ın da çok özel gayretleri oldu.     
 
Elazığ Bilim Merkezinde şu anda hazır bulunan 50 adet bilimsel sergi düzeneği gençlerin kullanımına çok yakın bir zamanda açılacaktır. TÜBİTAK, Elazığ Bilim Merkezine yeni sergiler temin edecek, desteklediği diğer bilim merkezlerindeki gezici sergileri peyderpey buraya getirecek, eğitim programları temin edecek, merkezin işletilmesi sürecinde danışmanlık hizmeti verecek ve diğer ihtiyaçlarını giderecektir. TÜBİTAK, bunların yanısıra bilim sevgisininçoçuklarımız ve gençlerimiz arasında kök salması için Elazığ’da bilim şenlikleri, bilim söyleşileri ve bilim fuarları gibi etkinliklere de destek verecektir.
 
22.05.2015