Diyanet ile TÜBİTAK arasında "AYGÖZ" Protokolü İmzalandı

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması, İşletilmesi ve Bakımına İlişkin Protokol”ü imzaladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen imza töreni öncesinde bir konuşma yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, protokolün Türkiye'de ay gözlemleriyle ilgili cihaz ve yerleşke kurulmasını kapsayacağını belirtti. İlmin, insanların refahını artırmıyorsa, kalpleri bir araya getirmiyorsa, kendilerini ve içinde bulundukları evreni tanımalarına yaramıyorsa ne işe yaradığının sorgulaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ergin, İslam ülkeleri arasında dini günlerle ilgili farklı uygulamalara değindi. Prof. Ergin, "Bayramlarımızı aynı günde yapamıyorsak, dünya çapında kazanılmış bazı haklarımız varsa, biz Müslümanlar olarak 'şu gün bizim bayramımızdır, bugün bizim ayımızın başlangıcıdır’ diye ittifak halinde tek ses olamıyorsak kayıp ve yitik malımız var demektir" diye konuştu.

Antalya'da 2 bin 547 rakımda faaliyet gösteren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin uluslararası nitelik taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Ergin, burada bilimsel araştırmalara yön verildiğini, buluşlara imza atıldığını bildirdi. Ay takvimiyle ilgili Mayıs 2016'da dünya çapında yapılan anlaşmaya işaret eden Prof. Dr. Ergin, bunun ay takvimlerinde hendesenin (geometri) esas alınmasını içeren bir adım olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Ergin, TÜBİTAK olarak bunun altının bilimsel ve teknolojik olarak doldurulmasını taahhüt ettiklerinin altını çizerek, yapılan protokolün bu yönden önem taşıdığını kaydetti.

Protokolün Türkiye'de ay gözlemleriyle ilgili cihaz ve yerleşkenin kurulmasını kapsayacağını anlatan Prof. Dr. Ergin, Antalya'daki gözlemevindeki teleskoplara ve gökyüzünü aynı anda gören kameralara yeni bir teçhizatın ekleneceğini söyledi.

Prof. Dr. Ergin, ayın görülmesi konusunda dünya çapında belli bir standardın oturtulması gerektiğine işaret ederek, gözleme olan kıyası esasa oturtacaklarını belirtti. Prof. Ergin, "Böylece gönüllerimizi birleştiren, insanlarımızı bir arada hareket etmeye sevk eden, aramızdaki ayrılıkları ve gayrılıkları yok eden ilimsel ve bilimsel adımı atmış oluruz" dedi.

“Ramazan’da İmsak Tartışması Ortadan Kalkacak”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak TÜBİTAK ile sembolik değeri çok yüksek olan bir protokole imza atıldığını vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de neredeyse son 10 yıldır, Müslümanların Türkiye’de her ramazan bir imsak tartışması yaşadığına değinerek, bu çalışmanın bu tartışmayı ortadan kaldıracağını belirtti. Görmez, “Otel teraslarından imsak vaktini tespit eden kardeşlerimiz de böylece bundan sonra bilimin verilerinin dinin esaslarıyla nasıl bütünleşerek ortaya konulduğunu görecekler ve bu tartışma tamamen ortadan kalkmış olacak diye umut ediyorum. Bütün ihtilafları ortadan kaldırmak için sahip olduğumuz bilimsel verileri, sahip olduğumuz, bizzat yaptığımız gözlemleri, dünyadaki bütün kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Hedefimiz, bundan sonra herkes bu vakitleri, bu gözlemleri bizzat kendi cep telefonundan izleme imkanına sahip olsun" diye konuştu.

"Hilal" ve "Ufuk" Gözlemleri

Protokolde başlıca iki hususun yer alacağını belirten Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, şu bilgileri verdi: “Bunlardan birisi hilal gözlemleri. Hilal gözlemleriyle ilgili kriterlerin test edilmesi şeklinde ifade etmek istiyorum. İkincisi de ufuk gözlemleri. Gerek imsak gerek yatsı vakitleriyle ilgili kullanmış olduğumuz kriterlerin bilimsel açıdan test edilmesine yönelik çalışmalar. Bugün burada yapılacak protokol ile inşallah hilali dakika dakika, saniye saniye gözlemlemek suretiyle, resimlerini de çekerek dünyaya 'İşte hilal şu dakikada şurada görülmektedir' şeklinde bir adım atılmış olacak."

19.07.2017