Bütün Üniversitelere Teknoloji Transfer Ofisleri Kurulacak

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'deki bütün üniversitelerde teknoloji transfer ofisleri kurulacağını belirterek, "Geçen sene TÜBİTAK, 10 üniversiteye bu konuda bütçe verdi ve süreci başlattı. Bu sabah ikinci yılın başvuruları için çağrıda bulunduk ve bu yıl da başka 10 üniversiteye hibe yapacağız" dedi.

British Council, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ortaklığında düzenlenen İngiltere-Türkiye Bilgi Ortaklığı Konferansı, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başladı. Toplantıda konuşan Altunbaşak, etkinlik sayesinde Türkiye ve İngiltere'nin özellikle bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki işbirliğinin güçleneceğine inandığını belirtti.

Türkiye'nin Ar-Ge konusunda en büyük harcamaları yapan ülkelerden biri olmadığını ancak Ar-Ge'ye yaptığı harcama hızı açısından dünyada ikinci sırada bulunduğum bildiren Altunbaşak, Türkiye'nin yaptığı harcamaların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının 10 yıl önce yüzde 0,48 iken bugün yüzde 0,86 seviyelerine çıktığını, Avrupa'da ise bu oranın ortalama yüzde 2 civarında bulunduğunu anlattı.

Altunbaşak, Türkiye'nin mevcut durumda İsviçre, Finlandiya ve İsrail'den daha fazla Ar-Ge harcaması yaptığını dile getirdi. Türkiye'deki tam zamanlı eşdeğeri araştırmacı sayısının 10 yıl öncesine göre 3 katına çıkarak 24 bine, yayın sayısının da 3 kat artarak 30 bine ulaştığı, patent başvurusunun ise 5 kat arttığı bilgisini veren Altunbaşak, "Türkiye'nin bu başarılarının farkındayız. Ancak önümüzde bazı zorluklar var. Mesela 20 yıl kadar önce orta gelir seviyesinde bir ülkeydik. Şimdi bütün ilerlemelere rağmen hala orta gelir seviyesinde, belki üst orta diyebileceğimiz gelir seviyesindeyiz. Türk hükümeti en üst seviyeye ulaşmayı bilim, araştırma ve inovasyon yoluyla yapacağını ifade etti" diye konuştu.

"Her üniversitede teknoloji transfer ofisleri kurulacak"

TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 2023 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 3'ünün Ar-Ge'ye ayrılmasına, bunun da 3'te 2'sinin özel sektör kaynaklı olmasına karar verdiğini anlatan Altunbaşak, inovasyon ekosisteminin iyi koordine edilmesi ve üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla teknoloji transfer ofislerine önem verdiklerini dile getirdi.

Yücel Altunbaşak, "Teknoloji transfer ofisleri Türkiye'de her üniversitede kurulacak. Geçen sene TÜBİTAK 10 üniversiteye bu konuda bütçe verdi ve süreci başlattı. Bu sabah ikinci yılın başvuruları için çağrıda bulunduk ve bu yıl da başka 10 üniversiteye hibe yapacağız. Amacımız Türkiye'deki tüm üniversitelerin kendi bünyelerinde teknoloji transfer ofisi kurmaları olacak. İnovasyon ekosisteminin oluşturulması için bu önemli bir adım" dedi.

Uluslararası işbirliğinin TÜBİTAK'ın önemli stratejik amaçlarından biri olduğunu vurgulayan Altunbaşak, şunları kaydetti: "Bu amaçla dünyanın pek çok ülkesinde pek çok üniversite ile ilişkiler kuruyoruz. İki hafta önce İngiltere'deydik. British Council temsilcileri ve İngiltere'nin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldik ve özellikle mentorluk konusunda yakın çalışabileceğimize karar verdik. Avrupa Birliği çerçeve programları, özellikle de Horizon 2020 konusunda çalıştık. Üçüncü bir alan da 1514 kodlu yeni inovasyona destek programımıza çok ilgi geldi. Buna göre eğer bir şirket, özellikle de girişimci bir şirket yeni başlayan startup bir şirketle ilgileniyorsa, biz bu ikisine eş finansman sağlayacağız. Yani o 80 dolar koyuyorsa biz de 20'sini koyacağız. İngiltere'deki birçok firmadan bu programa ilgi duyduklarını belirten mailler aldık. Bu program İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmemize imkan sağlayacak."

04.07.2013