Bilim Olimpiyatları Ödülleri Sahiplerini Buldu

-A +A

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 23. Ortaokul Bilim Olimpiyatları, 26. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 2018 yılı Uluslararası Bilim Olimpiyatları Ödül töreni Antalya'da yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda yapılan törene TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ve yakınları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, geçtiğimiz yıl, 23. Ulusal Ortaokul Bilim Olimpiyatları, 26. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 2018 yılı Uluslararası Bilim Olimpiyatları gerçekleştirildiğini ifade etti. Yarışma sürecini büyük bir havuza benzeten Prof. Dr. Hasan Mandal, “Bilim olimpiyatlarında bilgisayarda 446, biyolojide 1404, fizikte 833, kimyada 666, matematikte ise 1556 öğrencimiz, Ortaokul olimpiyatlarına matematikte 2080, bilgisayarda 199 öğrencimiz katıldı. Bu sene toplamda olimpiyat yarışmaları sürecine 7184 öğrencimiz dahil oldu. Bu sayıları geçen yılla karşılaştırdığımız zaman yüzde 53'lük bir artış var. Bu artış, ülkemiz açısından bizlere heyecan, motivasyon ve umut vadediyor." dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal "Mentörlük sistemi sayesinde Olimpiyat öğrencilerinin kariyerlerinin her aşamasında izlenmesi ve desteklenmesi sağlanacak."

Türkiye'nin 2023 hedefinin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer almak olduğuna değinen Prof. Dr. Mandal, " Türkiye olarak küresel bir güç olduğumuzu görüyoruz. Ancak bunun sürdürülebilirliği yüksek teknoloji üretimi ile mümkün olabilir. Yüksek teknoloji herkesin kolayca kullandığı bir kelime, fakat bunun aynı zamanda bir karşılaştırılabilirliği var. Türkiye bu açıdan değerlendirildiğinde son 15 yılda araştırmaya, teknoloji geliştirmeye yaptığı katkı ve desteklerle, düşük ve orta düşük teknolojiden, orta yüksek teknoloji ülkesine dönüştü. Bu ülkemiz açısından önemli bir değişim oldu. Bu sürecin devamı ancak yüksek teknoloji ile gelebilir. " dedi.

Yüksek teknolojiye ulaşmak için nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağının önemini vurgulayan Prof. Mandal, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde Olimpiyatların büyük rol oynadığını söyledi. Olimpiyat öğrencilerine çok önem verdiklerini ekleyen Prof. Mandal, Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan II. 100 günlük icraat programı kapsamında Ulusal ve Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında derece alan öğrenciler için Mentörlük sistemini hayata geçireceklerini ifade etti.  Yeni sistem sayesinde Olimpiyat öğrencilerinin kariyerlerinin her aşamasında izlenmesi ve desteklenmesi sağlanacak.

“2018 yılında ilk defa Olimpiyatlarda tüm dallarda Altın madalya kazanıldı.”

Prof. Dr. Hasan Mandal, Dünyanın önde gelen bilgi toplumlarından biri olmak için teknolojik ürünlerin sadece tüketicisi olmaktan kurtularak, teknoloji üreten Türkiye olmanın önemini vurgulayarak şunları kaydetti: “Günümüzde ülkemize ve insanlığa faydalı olmanın en önemli yolu insana yatırım yapmak. İnsana yatırım demek her yönüyle bilime, teknolojiye ve gelişmeye yatırım demektir. Bu noktada başarılı gençlerimizin desteklenmesi önemlidir.” dedi. Olimpiyatlara katılmaya başladığımız dönemden itibaren bu sene ilk defa olimpiyatlarda tüm dallarda altın madalya kazanıldığını vurgulayan Prof. Mandal, bu başarılarından dolayı tüm öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti.

Açılış konuşmalarının ardından, 26. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 23. Ortaokul Bilim Olimpiyatları kapsamında eğitim alan 334 öğrenciden 21 öğrenciye Altın Madalya, 48 öğrenciye Gümüş Madalya ve 80 öğrenciye Bronz Madalya ve 2018 yılında düzenlenen Bölgesel ve Uluslararası Olimpiyatlarda uluslararası arenada Ülkemizi temsil eden öğrencilere Başarı Belgeleri verildi.

31.01.2019