Başbakan Erdoğan: Büyük Bir İftihar Anı

-A +A

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, GÖKTÜRK-2 uydusunun azmin ve özgüvenin Türkiye'yi nerelere getirebileceğinin, nerelere taşıyabileceğinin en anlamlı bir göstergesi olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, GÖKTÜRK-2 uydusunun TÜBİTAK'ın ODTÜ yerleşkesinden canlı olarak izlenen fırlatma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ve millet adına çok büyük iftihar anının yaşandığını söyledi. Yüzde 80'i yerli üretim olan milli uydunun inşasında emeği geçen bilim insanlarına, mühendislere, tüm ilgili kurumlara ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na teşekkür eden Erdoğan, geçen yıl Ağustos'ta da yerli Rasat uydusunun Rusya'dan fırlatıldığını anımsattı. Rasat uydusunu da Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ürettiğine işaret eden Erdoğan, bu uydunun bir yıldır görevini başarıyla yerine getirdiğini söyledi.

Şu ana kadar RASAT'ın yörüngesinde 7 bin 160 tur attığını, 2 milyon 662 bin kilometre kare alan görüntülediğini, Türkiye coğrafyasının yüzde 98'inin bu uydu sayesinde görüntülendiğini bildiren Erdoğan, bugün uzaya gönderilen GÖKTÜRK-2'nin, RASAT’tan daha ileri teknolojiye ve imkanlara sahip bir uydu olarak keşif ve gözetleme yapacağını, çevre ve şehircilik hizmetlerine katkı sağlayacağını, doğal afetlerle mücadele, tarım, haritacılık gibi alanlarda ihtiyaçları karşılayacağını belirtti. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “En önemlisi de Türk Silahlı Kuvvetlerimizin keşif ve gözetleme ihtiyacını 2,5 metre çözünürlüğü olan görüntüler gönderen bu uydumuzla çok daha net şekilde karşılamış olacağız. Elbette bugün Türkiye için milletimiz için gerçekten tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik, ancak bugün gönderdiğimiz GÖKTÜRK-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke konumuna yükseldiğimizin de somut bir ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz. Dünyada uydu fırlatabilen 11 ülke var. İnşallah TÜBİTAK'ın, TUSAŞ'ın diğer kurumlarımızın yapacağı çalışmalarla kendi fırlatma istasyonlarımıza sahip bir ülke olabilmek için de imkanlarımızı seferber edecek Türkiye'yi bu seviyelere de ulaştıracağız. Çok daha önemlisi bugün uzaya gönderdiğimiz GÖKTÜRK-2 uydusu azmin ve özgüvenin Türkiye'yi nerelere getirebileceğinin, nerelere taşıyabileceğinin en anlamlı bir göstergesidir. Biz ülke olarak, millet olarak yaparız dedik ve yaptık. Bir hayal kurduk o hayalin peşinden koştuk, o hayali plana, projeye dönüştürdük ve ardından somut bir biçimde işte bugün o hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk.”

10 yıl önce Türkiye'nin çok ağır krizlerle mücadele eden, özgüvenini yitiren hiçbir büyük iddia sahibi olmayan bir ülke iken 10 yıl sonra artık kendi imal ettiği uyduyu uzaya gönderebildiğine işaret eden Erdoğan, "10 yıl önce hayali bile mümkün değilken bugün kendi insansız hava uçaklarımızı, hava araçlarımızı, kendi tanklarımızı, kendi gemilerimizi, kendi helikopterlerimizi tasarlayan üreten bir ülke konumuna yükseldik" dedi.

Kendileri için de, gençler için de bundan sonra hiçbir hedefin hayal olamayacağını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: "Allah'ın izniyle geriden çok daha parlak, ışıl ışıl, heyecanlı, coşkulu, azimli ve en önemlisi de özgüveni yüksek gençler geliyor ve onlar çok daha iyilerini yapacak, çok daha büyük başarıları bu millete yaşatacaklar. Sadece milletimize değil, bugün özellikle gençlerimize bu özgüveni vermenin iftiharını yaşıyoruz. Bir daha bu heyecanı, bu gururu yaşamamıza vesile olan bilim insanlarımıza, mühendislerimize ve çalışanlarımıza, şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum"

 

19.12.2012