Bağcılar'da TÜBİTAK Destekli Bilim Şenliği

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 30 şehrin tamamında bilim merkezi yaptıklarını, ancak asıl iddialarının İstanbul ile ilgili olduğunu, yakında İstanbul'a dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birini kazandıracaklarını söyledi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen Bağcılar Belediyesi Bilişim Şenliği'nin açılışında konuşan Işık, günümüz dünyasında gücü olanın haklı konumda olduğunu, bu çağda güçlü olmanın en önemli yolunun da bilgi olduğunu kaydetti.

Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinin petrol zengini ya da yeraltı zenginliğine sahip ülkeler değil, bilim ve teknolojide en üst seviyedeki ülkeler olduğunu vurgulayan Işık, bu nedenle Türkiye'nin en fazla yatırım yapması gereken alanın bilim ve teknoloji olduğunu anlattı.

Daha 2001-2002 yılında 1 milyar dolar için IMF'nin kapısında bekleyen Türkiye'nin bu rakamı artık sadece bilim merkezleri kurmak için harcadığını anlatan Işık, 30 şehrin tamamında bilim merkezi yaptıklarını, ancak asıl iddialarının İstanbul ile ilgili olduğunu, yakında İstanbul'a dünyanın en büyük bilim merkezlerinden birini kazandıracaklarını kaydetti.

Bilimi çocuklara küçükken sevdireceklerini bildiren Işık, 2016 yılında Türkiye'deki yaklaşık 40 bin okulun tamamında bilim şenliği düzenleceğini ve çocukların erken yaşlarda bilim ile tanışacağını söyledi.

Işık, kodlama dersini ilkokula koymayı istediklerini vurgulayarak, çocukların bilgisayarlarda sadece oyun oynayan değil, oyun yazan olarak da yetişmesini istediklerini dile getirdi.

"Arzumuz çocuklarımız dijital dünyada birer tüketici olmasın. Dijital dünyanın efendileri olmak istiyorsak işte bu noktada bilim ve teknolojiye daha fazla ağırlık vereceğiz" ifadelerini kullanan Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) bilim ile ilgili yayınlarına da değindi.

ARCAKLIOĞLU: “3300 OKUL DESTEKLENDİ”

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu ise bu yıl 3 bin 300 okulun düzenlediği bilim fuarına destek verdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Bilim Şenlikleri, bu yıl ilk defa düzenlediğimiz bir etkinliktir ve buradaki amacımız geniş halk kitlelerini bilimle, bilim insanlarıyla buluşturmaktır. Gördüğünüz gibi bu amaca ulaşan güzel bir etkinlik için bugün buradayız. Önümüzdeki yıllarda bu tür projeler daha da yaygın hale gelecektir. Halkımız, bilim şenliği için de meydanları doldurmaya başlamıştır ve devam edecektir.

TÜBİTAK olarak gençlerin bilime olan merakını desteklemek için MEB’le yaptığımız protokol çerçevesinde, MEB’e bağlı okullarda yapılan bilim fuarlarına destek veriyoruz. Geçen yıl 880 civarında okulda gerçekleştirilen bilim fuarları bu yıl 3300 okulda düzenlenmiştir. Bu fuarlara destek olarak yaklaşık 16.000.000TL hibe yapılmıştır. Bu fuarları 3 milyonun üzerinde ziyaretçinin gezmesi beklenmektedir. Bu da bizim için oldukça büyük bir rakamdır.”

Şenliğin kurdele kesilerek açılışından sonra stantlar gezildi. Etkinlikte öğrenciler de çeşitli bilimsel gösteriler sergiledi.

22.05.2015