23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

-A +A

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 98. yılını kutluyoruz. İşgal yıllarında gücünü milletten alan ve işgalci güçlere karşı kurtuluş mücadelesi veren bu Meclis, bir milletin yeniden diriliş tarihini yazmıştır. Bütün demokratik sistemlerde, parlamentolar kurucu bir değere ve öneme sahiptir. Fakat Türkiye Büyük Millet Meclisi, verdiği özgürlük mücadelesi ile bu anlam ve değerin en açık ve somut şekilde teşekkül ettiği apayrı bir örnektir.

Cumhuriyet, kazanılan kurtuluş mücadelesi sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kuruldu. Kurtuluş Savaşı’nı yürüten Meclis, tüm olumsuz şartlara rağmen, ulusal egemenliğin ve bağımsızlığın sembolü hâline geldi. Cumhuriyetin ilanı ve onu takip eden reformlar bu Meclis eliyle gerçekleştirildi. Kurulduğu ilk günden beri Meclisimiz, ülkemizi geleceğe hazırlamada ve hedef koymada öncü kuruluş olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 ve Anadolu’nun Fethinin 1000. Yılı olan 2071 hedefleri de milletin iradesinin tecelli ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şekillenmektedir.

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bayramı. TÜBİTAK, ulusal hedeflerimizi yarın gerçekleştirecek olan çocuklarımıza bilimsel yenilikler gerçekleştirme yolunda birçok fırsatlar sunuyor. Biliyoruz ki, çocuk umuttur, sevgidir, ülkenin geleceğidir. Yaptığımız ve yapacağımız tüm çalışmaları ve etkinlikleri bu gerçeği göz önünde bulundurarak yapıyoruz.

Çocuklarımızın bilime yönelmesi, şimdiden projeler hazırlaması bizim için çok önemlidir. Çünkü heyecan duyduğumuz Cumhuriyetimizin 100. Yılında ulaşmak istediğimiz stratejik 2023 hedeflerinin temelinde onlar var. Yeni TÜBİTAK olarak, bu stratejik hedeflere ulaşabilme yolunda çocuklarımızı ve gençlerimizi bilime, projelere yönlendirmek olmazsa olmaz hedeflerimizdendir.

Meraklı Minik ve Bilim Çocuk dergilerimiz ile Popüler Bilim Kitapları bu yoldaki öncü çalışmalarımızdır. Ayrıca çocuklarımıza yönelik proje yarışmalarımız da bulunuyor. Bu yıl 12.sini düzenlediğimiz Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına 15 bin 171 öğrenci, 11 bin 352 proje ile katıldı. Başvuruların her yıl artarak devam etmesi bizi mutlu ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kurumumuz arasında imzalanan “Eğitimde İşbirliği Protokolü” kapsamında 2013 yılından bu yana 5-12. sınıflara yönelik TÜBİTAK Bilim Fuarları gerçekleştiriyoruz. En son 2017 yılında 5 bin 334 okulda gerçekleştirilen fuarlarda, 200 bin öğrenci tarafından 95 bine yakın proje sergilendi. Destek bütçemiz ise 26 milyon 454 bin liraya çıktı. Fuarları gezen katılımcı sayısı ise son yıllarda ortalama 3 milyon rakamına yaklaştı.

Yine çocuklarımızı bilime yönlendirme, bilimi sevdirme, bilime dokunma adına Bilim Merkezleri kuruyoruz. Öncü bilim merkezlerimizden olan Konya Bilim Merkezini 3.5 yılda 915 bin kişi ziyaret etti. Sadece 2017’de 305 bin ziyaretçi sayısına ulaşıldı.

Bu düşüncelerle, 23 Nisan 1920'den bugüne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev alan tüm üyeleri tebrik ediyor, vefat edenleri rahmetle anıyor, geleceğimiz için önemli bir kazanım ve değer olarak gördüğümüz tüm çocuklarımızın bayramını kutluyorum...

Prof. Dr. Hasan MANDAL

TÜBİTAK Başkanı

22.04.2018