‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın Açılışı Yapıldı

-A +A

‘2014 Türk-Alman Bilim Yılı’nın açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka’nın katılımıyla yapıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen törene, iki bakanın yanı sıra Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Ebehard Pohl, çok sayıda bilim ve iş adamı ile davetli katıldı.

Törende Bakan Işık ile Alman Bakan Wanka, iki ülke arasında işbirliğinin teşvik edilmesi amacını taşıyan ortak niyet beyanına imza attı. Öte yandan kurumlar arasında işbirliklerinin artırılarak geliştirmesi amacıyla Alman Araştırma Kurumu Başkanı Peter Strohschneider ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) Başkanı Margret Wintermantel ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından ayrı ayrı sözleşmelere imzalar atıldı.

Bakan Işık, Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ve Almanya arasında çok güçlü ilişkilerin tarihi boyutuna dikkati çekerek, bunun iki ülke ilişkilerinde önemli bir temel oluşturduğunu belirtti.

Işık, ‘’Bu güçlü ilişkiler bugün birlikte atacağımız bu adımlarla geleceğe yönelik çok önemli kazanımları, önemli ilişkileri beraberinde getirecek. Bu açıdan biz Türk-Alman Bilim Yılı'nı çok önemsiyoruz. Bu bilim yılı, etkinlikler sonucunda hem Türkiye’nin hem de Almanya’nın çok ciddi kazanımlar elde edeceğine, ama kazanımların sadece Türkiye ve Almanya arasında kalmayacağını tüm bölge ve dünya bilim ve teknolojisi için de ciddi kazançlar sağlayacağını düşünüyoruz. Buna inanıyoruz’’ diye konuştu.

Türk-Alman Üniversitesi Açılacak

Bakan Işık, bu noktada atılacak her türlü adımı Almanya ile birlikte atma gayreti içinde olacaklarını ifade etti. Bu etkinlikler vesilesiyle pek çok öğrenci değişim programının gerçekleşeceğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akademisyenler arasında çok daha güçlü işbirliği imkanı sağlayacağız. Üniversitelerimizi birbiriyle çok daha fazla yakınlaştıracağız. Var olan ilişkileri hem nicelik hem de nitelik olarak artırarak sürdüreceğiz. Araştırma merkezlerimizi birbirine daha yakın temas kurmalarını birlikte sağlayacağız. Bu noktada gerek bizim bilimsel araştırma kurumlarımızı gerek Almanya’nın ilgili kurumları proje bazında da pek çok çalışmaya imza atacaklar.”

Işık, Türkiye’de kurulacak Türk-Alman Üniversitesinin bu yıl açılacağını belirterek, ‘’Türk-Alman Üniversitesi bu yıl haziran ayına kadar açılışını inşallah yapmayı arzu ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı da yapacağız. İnanıyorum ki çok etkin, çok verimli bir yılı Türkiye ve Almanya arasında yaşamış olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Almanya arasında sürdürülen güçlü diplomatik ilişkililerin, diğer alanlardaki ilişkiler ile bilim ve teknoloji alanındaki ilişkileri daha da yukarıya taşımak istediklerini vurgulayan Işık, Türkiye olarak Bilim Ataşesi atayacakları ilk ülkelerden birisinin Almanya olacağını, böylelikle Almanya ile Türkiye arasında bilim ve teknoloji alanında ilişkilerin çok daha güçlü ve sağlıklı olmasının sağlanacağını kaydetti.

Türk-Alman Bilim Yılı

Türk-Alman Bilim Yılı ile stratejik öneme sahip olan; bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında işbirliği potansiyeli son derece yüksek olan Almanya ile Anahtar Teknolojiler, Küresel Değişim ile Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında ortak çalışmalara ivme kazandırılması amaçlanıyor. Bilim Yılı ile ilgili faaliyetler Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Almanya’da ise Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından yürütülüyor. Etkinlikler kapsamında ortak araştırmaların güçlenmesi, her iki ülkenin ortak kuruluşları arasındaki araştırma işbirliğinin yoğunlaştırılması, yenilikçilik potansiyellerinin birlikte değerlendirilmesi ve uygulamaya yakın araştırma alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve genç nesil bilim insanlarının hedefe yönelik teşvik yolu ile güvence altına alınması hedefleniyor.

27.01.2014 Kurumsal, Uluslararası