19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı

-A +A

Bugün, 19 Mayıs 2018. Bir milletin Kurtuluş Savaşına, yeniden ayağa kalkışına giden yolda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 99. yıldönümü. “Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum” diyen Atatürk’ün 1938 yılında bu günün gençlerin bayramı olmasına ilişkin önerisini takiben Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Güçlü ve lider Türkiye’yi kurma yolunda bizlere ve özellikle de siz gençlere önemli görevler düşmektedir. Cumhuriyetimizin geleceğe yönelik tutkulu ve coşkulu hedefleri var. Türkiye’nin 2023 yılında dünyada ekonomisi gelişmiş ilk 10 ülke arasında yer almasını amaçlıyoruz. "Hedef 2023" ismini verdiğimiz bu hedeflere ulaşmada siz iyi yetişmiş nitelikli gençlere ihtiyacımız bulunmaktadır. Öyle ki her bir gencimizin yapısına uygun nitelikleri ortaya çıkarma mecburiyetimiz de bulunmaktadır.

Bilginin, bilim ve teknolojinin birey ve toplum hayatında her geçen gün daha da büyük önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Dünyanın gelişmiş toplumlarının, devletlerinin aynı zamanda en fazla nitelikli bilgi ve teknoloji üreten ülkeler olması, nitelikli bireylerden oluşması tesadüf değildir.

Yeni TÜBİTAK olarak, gençlerimizin girişimcilik faaliyetlerini, bilimsel arayışlarını, bilim insanı olmaya yönelik ideallerini, yenilikçiliğe yönelik gayretlerini, Ar-Ge çalışmalarını ve projelerini destekliyoruz.

Onların düzenli eğitim süreçlerinin yanında yetkinliklerinin her düzeyde gelişmesi için çeşitli destek programları gerçekleştiriyoruz. Zeki, çalışkan ve başarılı gençlerimize eğitim hayatlarını kolaylaştırabilmek için burslar veriyoruz.  Fen ve sosyal bilimleri tercih eden gençlerimize özel burs programları oluşturuyoruz.

19 Mayıs’ı bu milletin yeniden ayağa kalkışı olarak nitelemiştik. Millet olmak, ortak yüksek değerler etrafında birleşmek, ülkesinin geleceği, vatanının huzuru için kaygı duyabilmek, fedakârlık yapabilmektir. Dün destansı bir mücadele veren, aynı ruh, aynı idealler etrafında toplanan gençlerimiz, bugün bu ülkeyi nasıl ayağa kaldırıyor ise, yarın da el üstünde tutmaya devam edecektir.

Malazgirt savaşı ile bizlere vatan olan bu topraklar, 19 Mayıs’ta başlayan yeniden dirilişle bir kez daha düşmana dar olmuştur. Bize bu toprakları vatan olarak bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ecdadımızı, tüm şehitlerimizi, kurtuluş savaşı gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor; hayalleri, umutları, projeleri ve tüm renkleriyle geleceğimizin teminatı gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

Prof. Dr. Hasan MANDAL
TÜBİTAK Başkanı

 

 

18.05.2018