1512 2014 Yılı Çağrısı 2. Aşama Başvuruları Tamamlandı

-A +A

TÜBİTAK TEYDEB; girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amacıyla, 2012 yılında hayata geçirdiği 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı ile her yıl çağrılara çıkmaktadır.

Bu kapsamda, 24 Nisan 2014 tarihinde yeni bir çağrıya çıkmıştır. 2014 yılı çağrısına özel olarak girişimciler; Ortaklı Çağrı kapsamında TÜBİTAK’ın çağrı ortağı olarak seçtiği firmalar tarafından da ek destekler alabileceklerdir. Faaliyet alanlarında öncü çağrı ortaklarından alacakları bu ek destekler sayesinde girişimcilerin sektörde yer bulma ve hayatta kalma şanslarının artırılması kurgulanmıştır.

Çağrı kapsamında herhangi bir konu ve sektör ayrımı gözetilmeksizin, tüm teknoloji alanlarında yenilik odaklı, ticari değeri yüksek ürün ve hizmetlere dönüştürülecek iş fikri başvuruları çağrının 1. aşaması kapsamında kabul edilmiştir. 1. aşama başvuruları 28 Mayıs tarihinde sona ermiştir. 1512 Programı’nın bu yıl açtığı çağrıya toplamda 1251 başvuru gelmiştir. Haziran ayı boyunca yapılan çevrimiçi değerlendirmeler sonucunda 419 girişimciye ait iş fikirleri 1. aşama kapsamında başarılı bulunmuştur. 6 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında başvuru alan 2. aşama kapsamında ise, başvuru yapma hakkı kazanan 419 girişimciden 334’ü başvurusunu tamamlamıştır.

Çağrı takvimine uygun olarak başvurusunu tamamlayanların panel ve değerlendirme süreç ve listelerinin ilgili teknoloji grupları tarafından belirlenmesi gerçekleştirilecektir. Girişimcilerin sunum yapacakları panel gün ve saatleri girişimcilere web üzerinden (www.tubitak.gov.tr/1512) duyurulacak ve iş planları 18 Ağustos - 19 Eylül tarihlerinde düzenlenecek panellerle değerlendirilecektir. Panellerde; alanında uzman akademisyen, melek yatırımcı, girişimcilik hakkında bilgi sahibi uzman, sanayici şapkalarına sahip temsilcilerin yer alması planlanmaktadır.

Panelistlerin iş planı değerlendirme kriterleri üç boyutta gerçekleşir:

  • İş planının teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü,
  • İş planının uygunluğu ve yapılabilirliği,
  • İş planının ticarileşme potansiyeli.

Ayrıca bu yıl ilk defa yapılan 1512-B ortaklı çağrıya ise 2. aşama başvurusu yapan 334 girişimciden 87’si başvuru yapmıştır. Başvurusunu gerçekleştiren 87 girişimci sektörün öncü firmalarından ek destek almanın yanı sıra, bu güçlü firmalarla iletişim olanaklarına da sahip olacaklardır.

18.08.2014 Destekler, Sanayi, Ulusal Destek Programları, 1512