Kimler Başvurabilir?

-A +A

Proje Yürütücüsü, Araştırmacı ve Danışmanlar

Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı veya danışmanların;

  • Üniversite personeli olmaları durumunda, doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmaları gerekmektedir. (Bu koşul eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışanları da kapsamaktadır.)
  • Kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.

Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, PTİ almamak şartıyla  proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler.(Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun’un 16. maddesinin 2. fıkrasında PTİ ödemelerine ilişkin olarak yer alan ifade gereğince, sadece kamu kurum veya kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında bulunanlara  PTİ ödemesi yapılabilmektedir). Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.

Proje yürütücüsü, projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olmak zorundadır.

Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir. (Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir)

Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar.                

Bir projede danışman yer alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.

Bursiyerler:

  • Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında (KKTC’den sunulan projeler için ise KKTC’deki) lisans* ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve  Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan "öğrenciler" veya öğrenci statüsündeki "Araştırma Görevlileri"  ile doktora sonrası  araştırmacılar** bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.
  • TÜBİTAK - BİDEB bursu alanlar; projeden burs almamak koşuluyla proje ekibinde bursiyer statüsünde yer alabilirler. TÜBİTAK’ın desteklediği herhangi bir projeden burs alanlar ise, ikinci bir projede bursiyer olarak görev alamazlar.
​(*) Lisans bursiyerlerinde aranan koşullar:
  • Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
  • Türkiye’de kurulu bir yükseköğretim kurumunun lisans programında son iki sınıf öğrencisi olmak, 
  • Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması veya bölümünde hazırlık sınıfı hariç önceki yıllara ait ağırlıklı genel not ortalamasında ilk %20 lik dilime girilmiş olması.
  • Bir projede aynı anda en fazla 2 (iki)  lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.
  • Bursun devamlılığı için başlangıçtaki şartlar aranmaz. Ancak öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir.

(**) Doktora Sonrası Araştırmacı  bursiyerlerinde  aranan koşullar:

  • Doktoralı olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
  • 40 yaşını doldurmamış olma, 
  • Doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 5 yıldan fazla olmaması.

Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz?

Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim ve Başhekim Yrd., Genel Müdür ve Genel Müdür Yrd., TÜBİTAK’ta görevli olan Grup Yürütme Komitesi ve Danışma Kurulu üyeleri, başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda proje yürütücüsü olarak görev alamaz, ancak en fazla 2 projede araştırmacı olabilirler.

Projede Görev Alma Limitleri

Hiç bir idari görevi olmayan tam zamanlı bir bilim insanı;

Aynı anda en fazla, TÜBİTAK destekli (**) iki projede yürütücü, bir projede yürütücü iki projede araştırmacı veya dört projede araştırmacı olarak (***)

B. Yürütücü olmaya engel idari görevi olmayan diğer idari görevliler (Dekan, Dekan Yrd., Yüksekokul Müdürü, Yüksekokul Müdür Yrd., Meslek Yüksek Okul Müdürü, Meslek Yüksek Okul Müdür Yrd., Genel Sekreter, Enstitü Müdürü, Enstitü Müdür Yrd., Bölüm Başkanı, Araştırma Enstitüsü Müdürü, Araştırma Enstitüsü Müdür Yrd., Daire Başkanı, Merkez Müdürü ile tam zamanlı olmayan diğer bilim insanları, başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda;

Aynı anda en fazla, TÜBİTAK destekli (**) bir projede yürütücü veya en fazla iki projede araştırmacı olarak görev alabilirler (***).

Ancak, Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarındaki araştırmacıların, KKTC tarafından sunulan proje önerilerinde araştırmacı ve/veya danışman olarak yer almaları durumunda, projede görev alma limitleri (proje kotası) dışında tutulacaktır.

(*) Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında ikamet eden yabancı uyruklu danışmanların ARBİS’e kayıtlı olma zorunluluğu yoktur.
(**) Hızlı destek, İŞBAP ve Uluslararası projelerdeki görevler kapsam dışında tutulmaktadır.
(***) Sonuç raporu henüz kabul edilmemiş ya da öneri olarak sunulmuş projelerdeki görevler de limitler içerisinde işlem görmektedir.