TÜBİTAK Bülten / Sayı 142 - Ekim 2013 - page 26

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gıda Mühendisliği
Bölümü ÖğretimÜyesi Prof. Dr. Ahmet Yemenicioğlu ve ekibi
mısır proteini, çayda bulunan fenolikler, yumurta proteinleri,
çeşitli baklagiller ve mumları kullanarak tamamen doğal, çok
fonksiyonlu gıda ambalaj malzemesi üretti. İnsan sağlığına
ve çevreye hiçbir zararı olmayan malzeme, gıdaların kendine
has özelliklerinin ve mikrobiyel kalitesinin korunmasını da
sağlıyor.
Proje Kendi Kategorisinde Dünyada İlk Olma
Özelliğini Taşıyor
TÜBİTAK ARDEB’e sunulan “Biyoaktif Maddelerin Kontrol-
lu Salımı İçin Kompozit Veya Karışımlardan Oluşan Aktif
Yenilebilir Gıda Ambalaj Malzemeleri Geliştirilmesi” adlı
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde
Yenilebilen Gıda Ambalajı Üretildi
projeye verilen yaklaşık 200 bin TL’lik destekle çalışmalara
başladıklarını belirten proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Ye-
menicioğlu, geliştirilen ambalaj malzemesinin peynir, et ve
et ürünlerinde yenebilir kılıflar, kaplamalar ve filmler halinde
uygulanabileceğini söyledi. Gıdayı yalnızca çevre faktörleri-
ne karşı korumayı hedefleyen ambalajlama anlayışının üre-
tici ve tüketicileri tatmin etmediğini söyleyen Yemenicioğlu,
çalışmanın önemine dikkat çekti.
Ambalajın temel malzemesinin mısır proteini "zein" ol-
duğu bilgisini veren Ahmet Yemenicioğlu, çalışmayı şöy-
le anlattı: "Zein proteini, tıpkı plastik gibi davranan ve film
oluşturan bir malzemedir. Şu anda atık bir ürün ve dünya-
da çok az oranda değerlendiriliyor. Bu proteini başka doğal
maddelerle destekleyerek daha kullanılabilir hale getirdik.
DESTEKLE GELEN BAŞARI
26
1...,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25 27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,...44
Powered by FlippingBook