
Türkiye ve İsrail arasındaki işbirliğinin arttırılması ve iki ülkedeki firmaların ortak Ar-Ge çalışmalarının EUREKA programı kapsamında desteklenmesi için Türkiye ve İsrail 2. Ortak Proje Çağrısı açılmıştır.
EUREKA programının amaçlarına paralel olarak ticarileşme potansiyeli yüksek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik, her iki ülkeden en az birer firmanın katılmasıyla oluşturulacak projeler bu çağrı kapsamında da TÜBİTAK ve MATIMOP tarafından EUREKA çerçevesinde desteklenecektir.

Bu çağrıda ve aşağıdaki teknoloji alanlarında oluşturulan EUREKA projeleri Türkiye – İsrail ortak çağrısına sunulabilecektir. Bu çağrıda desteklenecek alanlar şunlardır:
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri
- Otomotiv Teknolojileri
- Biyoteknoloji
Her bir teknoloji alanında firmaların katılımına açık ulusal ve uluslararası etkinlikler ve bu teknoloji alanlarına yönelik oluşturulan fırsatlar yolu ile iki ülkeden firmaların bir ayara getirilerek projeler yaratılması amaçlanmaktadır. Yukarıda listelenen her bir teknoloji alanı için sağlanan fırsatlara ulaşmak için lütfen ilgili alanın üzerine tıklayınız.
Ortak Arama Desteği:
TÜBİTAK ve MATIMOP, Ericsson’un da katkılarıyla, proje fikirlerini olan firmalara İsrail’den uygun ortak bulma konusunda destek sağlayacaktır. Bu çağrı kapsamında proje fikirlerine ortak aramak için EUREKA Proje Fikrinizi bu form aracılığıyla TÜBİTAK ve Ericsson’a iletmeniz durumunda projenize uygun ortak bulunacaktır.
Proje Başvuru Süreci:
Türkiye – İsrail ortak çağrısına sunulacak projeler iki aşamalı değerlendirme sürecine tabi tutulacaktır.
İlk aşamada; firmaların proje önerilerini EUREKA Başvuru Formu aracılığıyla 26 Eylül 2008 tarihine kadar TÜBİTAK ve MATIMOP’a iletmeleri gerekmektedir. TÜBİTAK ve MATIMOP tarafından yapılacak ön değerlendirme sonucunda EUREKA projesi olabilecek proje önerileri Ekim ayı içerisinde açıklanacak ve proje sahiplerinden ikinci aşama için proje başvurularını hazırlamaları istenecektir.
İlk aşama proje başvusunu için; EUREKA Proje Başvuru Formunun doldurularak eureka@tubitak.gov.tr ve turkey@matimop.org.il e-posta adreslerine iletilmesi yeterli olacaktır. Proje başvurusu ile beraber başvuruların bir imzalı kopyasının TÜBİTAKve MATIMOP a faks ile de gönderilmesi gerekmektedir.
İkinci aşamada ise; proje önerisi kabul edilen firmaların http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresi aracılığıyla 1509-Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İsrail firmaları ise MATIMOP’un belirlediği kurallara göre başvurularını MATIMOP’a yapacaktır. Bu aşamda Türk firmalarının başvuruları TÜBİTAK tarafından İsrail firmalarının başvuruları ise MATIMOP tarafından değerlendirilecek ve her iki ülkenin de başvuruları kabul etmeleri durumunda projelerin EUREKA projesi olduğu onaylanacaktır.
Birinci ve ikinci değerlendirme aşamalarında projelerin desteklenmeye değer bulunabilmesi için aşağıdaki kriterlerin sağlanması gereklidir:
- Projelerde en az bir Türk ve bir İsrail firması olmalıdır. (Her iki ülkeden firmaların katılımı olması durumunda firmalar ile birlikte çalışmak üzere, üniversitelerin ve araştırma enstitülerinin projere katılımı mümkün olabilir.)
- Diğer ülkelerden firmalar da EUREKA programı çerçevesinde, projelere katılabilecektir.
- Projenin katılımcıların bilgi birikimine katkıda bulunması ve her iki ülkeye de ekonomik katkı sağlaması gereklidir.
Proje Önerilerinin Değerlendirilmesi:
Ortak çağrıya sunulan projelerin değerlendirmesi iki aşamalı yapılacaktır. İlk aşama değerlendirmesinde aşağıdaki kriterler dikkate alınacaktır:
- Projenin teknoloji düzeyi ve Ar-Ge içeriği
- Projenin pazar potansiyeli ve ekonomik etkisi
- Proje planının uygunluğu
- Konsorsiyumun yapısı ve ortaklar arasındaki işbölümü
- Projenin Türkiye ve İsrail için önemi
İlk aşama değerlendirmesini geçen projeler EUREKA projelerine uygulanan değerlendirme kriterlerine göre değerlendirilecek ve projelerin uygun bulunması durumunda EUREKA etiketi alması sağlanacaktır. |