1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

-A +A

Yükseköğretim kurumlarındaki araştırma altyapılarının, özel sektör Ar-Ge merkezleri ve kamu Ar-Ge birimleri ile işbirliği yaparak geliştirdikleri teknolojileri özel sektöre transfer edebilecekleri ileri teknoloji platformlarının oluşturulması amacıyla başlatılan 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında çıkılan Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı, TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonunda tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Araştırma Üniversiteleri, Aday Araştırma Üniversiteleri ve yetkinlik almış Araştırma Altyapılarının üst düzey yöneticileri ve temsilcileri ile YÖK Başkan Danışmanı katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, tanıtım sırasında yaptığı konuşmada, programa verilen öneme vurgu yaptı. 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programının geçmişteki programlardan en önemli farkının, sadece kapasite geliştirme hedefli olmadığına değinen Prof. Dr. Mandal, “Çıktı odaklı ve yüksek teknoloji ürün hedefimiz var.” dedi.

“Araştırma Sürecinin Bir Bütün Halinde Yönetilmesini Bekliyoruz”

TÜBİTAK Başkanı, araştırma sürecine bir bütün halinde bakabilmek noktasında araştırma üniversiteleri ve araştırma altyapılarından aktif katılım ve katkı beklediklerini dile getirerek, “Bütünden kastımız, bir tarafta TÜBİTAK’ın araştırmayı destekleyen, kapasiteyi geliştirmeye çalışan programları var; buradaki süreçlerimiz devam ediyor. 2244 Sanayi Doktora Programı, 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı, BiGG programlarımızın hepsine bir bütün olarak bakarsak, 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı anlam ve değer buluyor. 1004 Programına, diğerlerinden bağımsız kendi başına bir program olarak bakarsak, hem hedef, hem de yönetişim noktasında, aralarındaki ilişkiyi kuramazsak başarılı olmamız zor. Tüm süreci bir bütün olarak görmemiz lazım.” diye konuştu.

Kapasite geliştirmekten ne anlaşılması gerektiğine de işaret eden Prof. Dr. Mandal, şunları söyledi: “Kapasite geliştirmekten bahsedilen araştırma yapmak ama bizim burada sizden beklentimiz, araştırma sürecini bir bütün halinde yönetmeniz. O yüzden de üniversiteler olarak baktığımız zaman, TTO’ları çok iyi kullanmalarını ve bu şekilde kurumsal bir yapı oluşturmalarını bekliyoruz.”

“1004 Programı ile Nitelikli Bilgi Oluşturulmalı ve Başarı Öykülerimiz Olmalı ”

Prof. Dr. Mandal, 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında, TÜBİTAK’ın iki beklentisi olduğuna değindi. Beklentilerden birinin, bu platformun yüksek teknoloji ürün grubu odaklı olarak oluşturulması olduğunu, diğer beklentinin de platformun yönetimi konusunda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mandal, “Sizlerden beklentimiz bu kavramı –araştırmayı yapmak yerine araştırmayı yönetmek kavramını - ülkemizde ortaya koyma noktasında örnek modeller oluşturmanız. 20 başvurunun hiçbirini birbirine benzetmeye çalışmıyoruz. Tabii ki birbirlerinden esinleneceklerdir, kimsenin kendi özerk modellerine engel koymak istemiyoruz. Gelecekte, Türkiye araştırma ekosisteminde neler iyi yapılıyor, ne örnekleriniz var diye konuşulduğunda, 1004 programımızın ön plana gelmesini ve başarı modelleri oluşturmasını istiyoruz. Hem çıkardığı nitelikli bilgiyle, hem de oluşturduğu işbirliği ve yönetim modeliyle kendini ispatlamış başarı öykülerimiz var diyebilmeliyiz” diye ifade etti.

TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Koordinatörü Mustafa Ay ise 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı, Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı hakkında bir sunum yaptı. Mustafa Ay, ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda, izlenebilir hedefleri olan, ticarileşme potansiyeli yüksek projeleri içeren araştırma programlarını desteklemek amacıyla oluşturulan 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programının amaç ve kapsamı, başvuru modeli, genel süreç, değerlendirme kriterleri, bütçe, fikri ve sınai haklar, izleme kriterleri gibi konularda katılımcılara bilgi verdi. Tanıtım toplantısı, katılımcıların yönelttiği soruların ve bunların cevaplandırılması ile devam etti.

ARDEB KAMAG Koordinatörü Mustafa Ay' ın sunumu için tıklayınız.

 

01.08.2018