TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal 35. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısına Katıldı

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda düzenlenen 35. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı kapsamında, "2023'e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış" konulu bir konuşma yaptı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bayburt Üniversitesinde yaptığı konuşmasında "Geleceğe doğru bakabilmek için öncelikle bir mevcut durum analizini yapmak gerekiyor" dedi. Görevine iki ay önce başladığını ve önceki deneyimlerini TÜBİTAK'a aktarmak adına yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, şunları söyledi:  "Hem akademiden hem iş dünyasından hem de geçmişte bilim ödülü almış TÜBİTAK üyelerinden epeyce görüş aldık. Yine süper teşvik almış 19 firmadan, araştırma üniversitelerinden, araştırma altyapılarından hepsinden bir görüş alarak geleceğe bakmaya çalıştık. Ama tabii geleceğe doğru bakabilmek için de öncelikle bir mevcut durum analizini yapmak gerekiyor."
Konuşmasında Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasındaki AR-GE payının 2016 yılı verilerine göre yüzde 69'luk artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Hasan Mandal, "2023'e ülkenin hedefi var, '10 büyük ekonomiden birisi olacağım' diye. O kapsamda bir takım hedefler var. Bazen hedefler evet güç ama hala bir heyecan veriyor, bir sorumluluk veriyor" ifadesini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı, tam zamanlı eş değer araştırmacı sayısında artış yaşandığını dile getirerek, bilimsel yayın noktasında da artış yaşandığını aktardı. Türkiye'de yılın ilk çeyreğindeki yayınların yüzde 21 dolayında olduğuna işaret eden Prof. Dr. Hasan Mandal, şöyle devam etti: "Dünya ortalaması noktasında bakıldığı zaman bu oran 44'lerde. Bizim yayınlarımızın büyük çoğunluğu yüzde 32 olarak son çeyrekte yer alıyor. Yayın sayısındaki nicel artış, nitelik ve kalite boyutunda ise ne yazık ki istenen düzeyde değil. TÜBİTAK 2019'da, Ulusal Bilimsel Yayınlar Teşvik Programı'ndaki dergilerden son çeyrektekileri kapsam dışına çıkartacak. Bu durum kaynak yetersizliğinden dolayı değil, yanlış yönlendirme yapılıyor olduğundan dolayı. Dolayısıyla aynı ve hatta artan kaynakla daha nitelikli yayınlar desteklenecek."

TÜBİTAK'ta 2002 yılında akademi ve sanayiye yönelik sadece tek bir destek programı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hasan Mandal, halen çok farklı destek programlarının bulunduğunu kaydetti. Yakın zamanda ihtiyaç ve çıktı esaslı, yüksek teknoloji odaklı, çoklu işbirliklerini içeren platformlar oluşturmaya yönelik proje destek programlarını; sanayi doktora ve sanayi kürsüleri programlarını; girişimcilik programını başlatacaklarını paylaştı. Ayrıca TÜBİTAK proje değerlendirme ve izleme süreçlerinin, destek programları esaslı yapıdan ihtisas alanlı program yönetimine geçileceğini bildirdi.

Programa Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ile 35. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısına katılan Mühendislik Fakültelerinin Dekanları katıldı.

 

17.05.2018